betyar-kuria logo
Kiskunsági Betyár Kúria Rendezvényház és Vendégház Kiskunsági Betyár Kúria Rendezvényház és Vendégház Kiskunsági Betyár Kúria Rendezvényház és Vendégház Kiskunsági Betyár Kúria Rendezvényház és Vendégház Kiskunsági Betyár Kúria Rendezvényház és Vendégház Kiskunsági Betyár Kúria Rendezvényház és Vendégház Kiskunsági Betyár Kúria Rendezvényház és Vendégház

Szalkszentmárton

Szalkszentmárton Bács-Kiskun megye északi részén, a Kiskunság szélén, a Duna bal partján fekszik, attól 4 km-re. Budapesttől és Kecskeméttől egyaránt 60 km választja el.

A település lapos határa a Duna ártere volt. Kedvező adottságai miatt már az őskorban is éltek itt emberek. A régi iratok három falut említenek: Szalk, Szentmárton és Kis Csaba. Ezek közül Szalk volt a legnépesebb. A falvakat a tizenöt éves háború pusztította el, s a XVII. századi újratelepedés során a megtizedelt, szétszóródott lakosság már egy helyen, a mai település területén húzódott meg.

A falu képét alapvetően meghatározó lakóházak fele a XVII. század végétől a XX. század elejéig épült nemesi udvarházakat utánzó tornácos parasztház. Európai viszonylatban is ritka látvány a szigorúan zárt faluközpont, benne a falusi klasszicista építészet egyik remeke, a községháza műemlék épülete. Ugyancsak műemlék a főtéren álló kései barokk református templom, valamint a Beálló fogadó kocsiszínnel, amely ma a Petőfi Emlékmúzeum néprajzi, irodalmi és helytörténeti gyűjteményének ad helyet. A főtéren áll a Marton László által készített egész alakos Petőfi szobor.

A falu lakossága 3000 fő körül mozog. Sokan töltik szabadságukat, hétvégéjüket, esetleg nyugdíjas éveiket a faluhoz tartozó üdülő övezetben. A Kiskunsági Főcsatorna (Kígyós) a falutól 5 km-re keleti irányba, Szabadszállás felé található. A csatorna mentén ma körülbelül 800 hétvégi ház található. A vízpartot árnyas fák övezik, és a halakban bővelkedő vízben fürödni is lehet.

A falutól nyugati irányban 3 km-re a Duna felé található a „Bánya-tó”. 10 évvel ezelőtt itt még sóderkitermelés folyt, amelynek megszűnte után ma már legális fürdőhelyként üzemel a kristálytiszta vizű tó. Az út jobb és bal oldalán is 1-1 tó helyezkedik el, amelyek egymástól függetlenek. A bal oldali a fürdőzők rendelkezésére áll, ahol lehet csónakázni, sátorozni, vízi biciklit és faházakat bérelni. A jobb oldali rész viszont a horgászok és a jetski-sek felségterülete.

Betyár Kúria

6097 Kunadacs, Alsó-Adacs

Fenntartó:

Közösségi Információs
Térségi Alapítvány

Levelezési cím:

6090 Kunszentmiklós
Bankos Károly u. 5.
+36 20 911 58 35

GPS:

+46°56'18.9", +19°19'31.36"
(
46.938591, 19.325377)

E-mail:

etelka@hazokt.hu
kuria@betyar-kuria.hu